About

Είναι εμφανές χαρακτηριστικό των τελευταίων ετών η απουσία τρόπου έκφρασης μιας ολοένα και σημαντικότερης μερίδας ανθρώπων που διακρίνουν ένα απελπιστικό αδιέξοδο στην πορεία που έχει πάρει η χώρα σε πολλούς τομείς. Η απάθεια, η παραίτηση, ο κυνισμός μαστίζουν ακόμη μεγαλύτερο ποσοσστό.

Παρακμιακά φαινόμενα εντείνονται, αρχές έχουν ατονήσει, νοήματα έχουν ξεστρατίσει, θυσία στο βωμό μιας διαστρεβλωμένης εικόνας για το τι μετράει πραγματικά. Η χώρα δε φαίνεται να έχει φτάσει ακόμη στην απαραίτητη “ενηλικίωση” που απαιτείται για να διαχειριστεί τις προκλήσεις. Καθίσταται όλο και πιο αναγκαία η ανάδειξη τρόπων που να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ατόμου.

Στο πεδίο αυτό αναδεικνύεται επίσης ολοένα και μειούμενη η βίωση θετικών συναισθημάτων όπως η αγάπη, η φιλία, η χαρά, η αλληλεγγύη, η αισιοδοξία. Οι έννοιες της παρέας, της συμπόρευσης, της ανθρώπινης επαφής, της ουσιαστικής επικοινωνίας, της αλληλοβοήθειας γίνονται θολές στο πλαίσιο μιας τυποποίησης, μιας διεκπεραιωτικής διαδικασίας, μιας ένταξης στις “υποχρεώσεις” και σε διάφορα ανούσια “πρέπει”.

Παράλληλα σε πανανθρώπινο επίπεδο συντελούνται ταχύτατες κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Κρίνεται απαραίτητος ο συγκερασμός του γεωμετρικού ρυθμού εξέλιξης με τη διατήρηση δύο εξαιρετικά σπουδαίων εννοιών : του σεβασμού στον άνθρωπο και στον τόπο που ζει. Τα παραδείγματα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου άφθονα.

Ο ιστότοπος θα φιλοξενεί σχετικό με τα παραπάνω υλικό. Τα μονοπάτια μπορεί να έχουν γίνει δυσδιάκριτα, αλλά υπάρχουν. Η αναγνώρισή τους αφενός και το μεγάλο βήμα αφετέρου ενδέχεται να αποτελούν μια εναλλακτική επιλογή ενάντια στα σημεία των καιρών.

Η επαγγελματική ιδιότητα αποτελεί μόνο μία από τις πολλές που μπορεί να χαρακτηρίζουν ένα έλλογο ον. Ο κάθε άνθρωπος υπάρχει και ως πολίτης μιας κοινωνίας για την οποία φέρει άποψη και γνώμη. Δικαιούται και υποχρεούται να το κάνει. Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, μέσα στον οποίο δημιουργήθηκε και ασκήθηκε σε υψηλό επίπεδο αυτό που ονομάζεται δημοκρατία, υφίσταται ως βαρειά κληρονομιά στο ζήτημα αυτό.

Έτσι λοιπόν ο υπογράφων, εισακούοντας στην εσωτερική μου ανάγκη να εκφραστώ πέραν του λειτουργήματός μου, το οποίο είναι αυτό του ψυχιάτρου ψυχοθεραπευτή, πήρα την τολμηρή απόφαση να δημιουργήσω τον ιστότοπο Evolution Path (Εξελικτικό Μονοπάτι). Δεύτερος ίσης προτεραιότητας στόχος είναι η φιλοξενία της έκφρασης άλλων φωνών με οποιαδήποτε μορφή είναι αυτό εφικτό. Από απλούς ευαισθητοποιημένους πολίτες εώς εξειδικευμένους σε ποικίλλους τομείς επιστήμονες και επαγγελματίες.

Για αποστολή σκέψεων, προτάσεων, απόψεων, πληροφοριών, φωτογραφιών, βίντεο και οτιδήποτε άλλο κρίνετε αξιόλογο, χρησιμοποιήστε το e-mail του ιστότοπου : vaelin13@yahoo.gr ή εναλλακτικά μέσω της σελίδας Επικοινωνία.

Σπύρος Καλημέρης

%ce%bd%cf%85%cf%86%ce%af%ce%b4%ce%b1-img_0980