Όποιος έχει στοιχεία να τα καταθέσει στη δικαιοσύνη

“Όποιος έχει στοιχεία να τα καταθέσει στη δικαιοσύνη”.

Κεντρική αυταπάτη της εποχής αποτελεί η πεποίθηση που ατυχώς πολλοί διατηρούν οτι όποιος αθώωνεται από τη δικαιοσύνη δεν είναι ένοχος. Όσο πιο ισχυρό είναι το πρόσωπο,  τόσο πιο πολύ αθώο είναι. Όσοι συνάνθρωποι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο χώρο της δικαιοσύνης προφανώς καταλήγουν στο συμπέρασμα οτι ποτέ κανείς δε φταίει και όλοι είναι συκοφαντημένοι και κατηγορούνται άδικα. Αμέτρητες σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες δεκαετίες, όμως σπάνια υπήρξε καταδικαστική απόφαση και ακόμη και αν αυτό συνέβη (τα τελευταία λίγα χρόνια) δεν κράτησε πολύ και σύντομα ο ένοχος απελευθερώθηκε. Νόμιμα φυσικά. Τα αδικήματα παραγράφονται πολύ γρήγορα, νόμιμα και αυτό. Οι δίκες εξελίσσονται τόσο αργά, που φτάνουν σε σημείο να παραγράφονται τα αδικήματα, δεν πειράζει όμως αθώοι οι εμπλεκόμενοι.

Θα μου πειτε και τι ξέρεις εσύ, στοιχεία έχεις? Όχι δεν έχω και γνωρίζω πολύ καλά την παγίδα της υπεργενίκευσης. Προφανώς και δεν ήταν όλοι ένοχοι. Όμως όλοι αθώοι? Μα κανείς δεν έκανε τίποτα απολύτως παράνομο? Δηλαδή ζούμε σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο που όλα πάνε τέλεια, όμως παρεπιπτόντως είμαστε στο χείλος της χρεοκωπίας, ενώ έχουμε ήδη βουτήξει σε όλου τους τομείς στην παρακμή. Αυτά προκύψανε με μαγικό τρόπο, δεν τα προκάλεσαν κάποιοι με τις πράξεις τους. Εκτος αν το μεγάλο επιχείρημα είναι οτι τα έκαναν νόμιμα, οπότε ποιός ο λόγος να ψέγεις τη δικαιοσύνη? Όλα πάνε τέλεια, αλλά η χώρα έχει φτάσει σε χρέος τα 320 δις. Στο δημόσιο διάφορα επίορκα υποκείμενα με μπάρμπα στην Κορώνη τυγχάνουν ευνοικής μεταχείρισης και σπανίως απολύονται, αλλά έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Και διάφορα μεγάλα ψάρια που έχουν κατηγορηθεί ανά καιρούς για τα χίλια μύρια είναι αθώοι γιατί δεν αποδείχτηκε στα δικαστήρια.

“Όποιος έχει στοιχεία να τα καταθέσει στη δικαιοσύνη”. Από τα μεγαλύτερα ανέκδοτα της εποχής. Η πλειοψηφία του λαού έχει εξοικειωθεί με τη σαπίλα και απαθής περιμένει μήπως της κάτσει να κάνει τα ίδια.

Evolution Path

0 comments

Leave a Reply