Φαινόμενο Trump

Μακράν η σημαντικότερη εξέλιξη παγκοσμίως τον τελευταίο καιρό αποτελεί το φαινόμενο Donald Trump. Ίσως οι προθέσεις εκείνων που ελέγχουν τα νήματα στην ισχυρότερη χώρα του κόσμου να έχουν μπει σε μια νέα φάση και αυτό ήδη διαφαίνεται με ισχυρά δείγματα από την πρώτη κιόλας βδομάδα της κυβέρνησης του δισεκατομμυριουχου προέδρου.

Η αλλαγή έχει να κάνει ενδεχομένως με την υιοθέτηση πρωτόγνωρων και επιφανειακά ακραίων μέτρων όπως η απαγόρευση εισόδου στη χώρα για συγκεκριμένες εθνικότητες. Δε θα μου έκανε εντύπωση το να ακολουθήσουν και άλλα παρόμοιας υφής μέτρα. Το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα είναι πρόωρο να το προβλέψει κανείς.  Ο Trump δέχεται σφοδρές επιθέσεις από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ π.χ. τα περισσότερα άρθρα στους NY TIMES (βλέπε εδώ)τον περνάνε από σκληρότατη κριτική.

Σε πρώτη ανάλυση δεν μπορεί εύκολα να διαφωνήσει κανείς με την κριτική. Ενδιαφέρον έχει και αυτό το άρθρο των NY TIMES, του οποίου ο συντάκτης περιλαμβάνει στη θεώρηση του και στοιχεία ψυχολογίας και προσωπικότητας του αμερικανού προέδρου. Όσο και αν κάποιοι διαφωνούν στην πρακτική της τηλε-ψυχολογίας, δε χωρά αμφιβολία οτι στα μάτια ενός ειδικού (και όχι μόνο τολμώ να πω) ο Trump παρουσιάζει στη δημόσια παρουσία του (δηλαδή γλώσσα του σώματος, λόγος, πράξεις, συμπεριφορά) πλούσιο υλικό κατανόησης της προσωπικότητάς του. Πολύ πρόχειρα παραθέτω ως παράδειγμα μια περσινή του δήλωση “i could stand in the middle of 5th avenue and shoot somebody and i wouldn’t lose voters”. Στην Αμερική έχουν προχωρήσει πολύ στο ζήτημα της ψυχολογίας της προσωπικότητας πολιτικών (βλέπε εδώ).

Στοιχείο που για μένα έχει ειδική αξία είναι οτι για πρώτη φορά εκλέχτηκε άμεσα πρόεδρος της Αμερικής δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας. Το άμεσα πάει προφανώς στο οτι έσπασε η πρακτική χρήσης ενδιάμεσου πολιτικού στις σχέσεις μεταξύ ιδιωτικού κεφάλαιου και κράτους. Πλέον το ιδιωτική επιχειρηματικότητα κυβερνά και επισήμως και καλά θα κάνυν να θορυβηθούν όσοι είχαν ως τώρα εξιδανικεύσει στο μυαλό τους το δυτικό οικονομικό μοντέλο.

Ο Trump ίσως είναι η απάντηση κάποιων ανήσυχων ισχυρών στην αυξημένη τον τελευταίο καιρό αμφισβήτηση του καπιταλισμού ως μη βιώσιμου και απάνθρωπου μοντέλου παγκόσμιας οικονομίας. Μια εικασία φύσικά που ο χρόνος θα δείξει αν έχει βάση.

Evolution Path

 

 

0 comments

Leave a Reply