Η επιβράβευση της αριστείας που απωλέσαμε

Για μία ακόμη φορά από τις πολλές πρέπει να γίνουμε μάρτυρες της ατελείωτης υποκρισίας και της ολοκληρωτικής αποξένωσης από τη σημερινή πραγματικότητα σημαντικής μερίδας συμπολιτών και φυσικά ευρύτερων κοινωνικοπολιτικών σχηματισμών.

Σε μια χώρα που ζει και βασιλεύει δεκαετίες ολόκληρες η αναξιοκρατία σε κάθε δημόσια ή ιδιωτική δομή, ξαφνικά εντοπίστηκε από τα προαναφερόμενα λαγωνικά έλλειμμα στην επιβράβευση της αριστείας λέει στο δημοτικό σχολείο παρακαλώ.

Στο δημοτικό σχολείο όπου η πλειοψηφία των παιδιών παίρνει 9 ή 10 και βαθμολόγηση κάτω από 8 σπανίως υφίσταται για να μη στενοχωρηθεί το τέκνο, θα ξεκινήσει η καταβαράθρωση της καταξίωσης της νέας γενιάς!

Και εντάξει να δεχτούμε ότι το μέτρο αυτό είναι μη πειστικό και ανούσιο.

Και να ειπωθεί ξεκάθαρα ότι όντως θα έπρεπε να επιβραβεύεται η αριστεία σε κάθε κοινωνία που σέβεται τον εαυτό της.

Και πώς καθορίζεται η αριστεία άραγε σήμερα? Με το πόσες γνώσεις καταγράφτηκαν στο σκληρό δίσκο ή χρειάζονται και άλλες δεξιότητες? Τι είπατε δεν αξιολογούνται αυτές? Καλά δε λέγαμε ότι υπάρχει πολυπαραγοντικό πρόβλημα παιδείας σε τούτη τη χώρα, αυτό τι έγινε ξεχάστηκε?

Θα ήταν χρήσιμο να αναρωτηθεί ο σοκαρισμένος νεοέλληνας για το ποιοι και πόσοι αριστούχοι επιβραβεύονται ανάλογα με τις επιδόσεις τους στην ελληνική κοινωνία από τη μεταπολίτευση και πέρα τουλάχιστον. Ποιοι και πόσοι αριστούχοι καταλαμβάνουν σήμερα υψηλές καίριες νευραλγικές θέσεις στη δημόσια διοίκηση, στις κυβερνήσεις, στις υπηρεσίες. Πώς ανελίσσεται σήμερα και από δεκαετίες το κάθε φιλόδοξο νεαρό βλαστάρι, βάσει των επιδόσεων και των συνολικών του δεξιοτήτων ή βάσει του ποιόν ξέρει και από πού κρατά η σκούφια του? Τι δουλειές κάνουν, σε τι συνθήκες εργάζονται και πόσο ανάλογα αμείβονται σήμερα οι περισσότεροι υψηλόβαθμοι κάτοχοι πτυχίων, μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων.

Δεν έχετε σκίσει τα ιμάτιά σας για όλα αυτά και ούτε πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα.

Α ναι και κάτι ακόμη ως υστερόγραφο. Ευτυχώς που μέχρι τώρα που επιβραβευόταν η αριστεία έχουμε αριστεύσει και ως χώρα/κράτος/έθνος/κοινωνία, γιατί αλλιώς…

Evolution Path

0 comments

Leave a Reply