Ευχές… κάπως ασυνήθιστες

 

Είναι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έρχεται και το πάρε-δώσε ευχών θα κυριαρχήσει για λίγο ξανά. Χαιρόμαστε ή δε χαιρόμαστε, ξεκουραζόμαστε ή δεν ξεκουραζόμαστε και πολύ, φεύγουμε τριήμερα ή δεν φεύγουμε, οι μέρες θα περάσουν και ύστερα οι πραγματικότητες του καθενός θα επιστρέψουν δριμύτερες. Ευχηθήκαμε και φέτος όπως ευχηθήκαμε πέρυσι και θα ξαναευχηθούμε και του χρόνου και για λίγο θα βιώσουμε τη “μαγεία των Χριστουγέννων” και θα μας κάνει καλό και συμφωνώ και επαυξάνω και θα είναι όλα τέλεια!

Στα ευχολόγια δεν μπορεί να πει κανείς είμαστε πολύ μπροστά!

Στα ευχολόγια επικεντρώνουμε στην υγεία, αλλά τι κάνουμε για την υγεία μας (πώς φερόμαστε στον εαυτό μας!) 365 μέρες το χρόνο είτε ατομικά είτε ως κοινωνία δεν το ακουμπάμε το ζήτημα, είναι στενάχωρο…

Στα ευχολόγια ζητάμε ό,τι ποθεί κανείς να το ‘χει και 365 μέρες το χρόνο κουκουλώνουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε.

Στα ευχολόγια αναφερόμαστε σε ευτυχία, αγάπη και χαρά και άλλα ευγενή συναισθήματα, την επομένη της κάθε εορτής όμως, μας συμβαίνει αμνησία όπως στο “Η μέρα της μαρμότας“.

Όταν μετράμε τη ζωή με μονάδες μέτρησης όπως το χρήμα, η ύλη, η δόξα, η εξουσία, οι αριθμοί, το φαίνεσθαι, τότε η επαναλαμβανόμενη πάραθεση ευχών περί ευγενών συναισθημάτων μοιάζει τουλάχιστον άχαρη. Όπως είπε και ο μεγάλος Sigmund Freud:

Είναι αδύνατο να μας διαφύγει η εντύπωση οτι οι άνθρωποι συνηθίζουν να χρησιμοποιούν εσφαλμένες μονάδες μέτρησης-οτι αναζητούν δύναμη, επιτυχία και πλούτο για τον εαυτό τους και θαυμάζουν αυτά στους άλλους και υποτιμούν ό,τι έχει πραγματική αξία στη ζωή.
Σίγκμουντ Φρόυντ

 

Τις ευχές τις έχουμε εδραιώσει πλέον και καλό είναι να το πάρουμε απόφαση οτι πέρα από τις ευχές, χρειάζεται να “κινήσουμε και τη χείρα μας”. Η αναζήτηση μαγικών λύσεων χωρίς προσωπική προσπάθεια δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη. Επιπροσθέτως κάποια πράγματα δεν έρχονται δεδομένα, αλλά κερδίζονται όπως είπε και ο σπουδαίος David Gemmell στο έργο του για τον Τρωικό Πόλεμο :

Τίποτα με πραγματική αξία δεν μπορεί να αγοραστεί. Η αγάπη, η φιλία, η τιμή, η γενναιότητα, ο σεβασμός. Όλα αυτά πρέπει να κερδηθούν.

 

Με αφορμή αυτό το τελευταίο λοιπόν θα ήθελα να ευχηθω ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ & ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!

Με ενδιαφέρουν εξίσου και τα κάτωθι :

Περισσότερες πράξεις και λιγότερα λόγια. Οι πράξεις είναι εκείνο το βασικό συστατικό που μπορεί να φέρει την αλλαγή προς το καλύτερο τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Μακάρι το νέο έτος να οδηγήσει περισσότερους στη συμμετοχή.

Επίσης εύχομαι να γίνει μόδα στη χώρα η ενασχόληση με τα κοινά και το κοινωνικό συμφέρον σε βάρος του ατομικού… Ειδάλλως όπως είπε και ο μεγάλος φιλόσοφος Πλάτων:

 

Το τίμημα που πληρώνουν καλοί άνθρωποι για την αδιαφορία προς τα κοινά είναι να κυβερνώνται από κακούς ανθρώπους.

 

Μακάρι οι φετινές γιορτές να αποτελέσουν το έναυσμα για περισσότερη αληθινή έκφραση και λιγότερο “τι θα πει ο κόσμος”.

Μακάρι το 2017 να είναι το έτος που θα φέρει μεγαλύτερη συνειδητοποίηση για τις προτεραιότητες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας. Διότι όπως είπε και ο παγκοσμιού αναστήματος Johann Wolfgang von Goethe :

 

Ο άνθρωπος θα έπρεπε να ακούει λίγη μουσική, να διαβάζει λίγη ποίηση και να βλέπει μια ωραία εικόνα κάθε μέρα της ζωής του, έτσι ώστε τα επίγεια άγχη να μην εξαλείφουν την αίσθηση του ωραίου που ο θεός έχει εμφυτεύσει στην ανθρώπινη ψυχή.

 

Μακάρι η γιορτινή περίοδος να μπορούσε να γίνει το εναρκτήριο λάκτισμα ώστε να ξαναβρούμε την ανθρωπιά μέσα μας και να αλλάξουμε πορεία, οδεύοντας προς μια καλύτερη προοπτική του εαυτού μας και τελικά προς ένα καλύτερο εξελικτικό μονοπάτι (Evolution Path)!

 

Πόσο πολλοί άνθρωποι ασχολούνται με τα γενέθλια του Χριστού!
Πόσο λίγοι με τα διδάγματά του!

Evolution Path

0 comments

Leave a Reply